15.08.2019.

Републички геодетски завод организује међународну конференцију „Дигитализацијом до развоја за одрживу будућност у Источној Европи“

У периоду од 18.09. – 20.09.2019. године у Републици Србији, у Врднику, одржаће се међународна конференција под називом „Дигитализацијом до развоја за одрживу будућност у Источној Европи".

Међународну конференцију заједнички организују Републички геодетски завод (РГЗ) са следећим међународним организацијама: Заједнички истраживачки центар Европске комисије (EC JRC), Светска банка (WB), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), Експертска комисија Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама за Европу (UNGGIM-Europe) и Економска комисија Уједињених нација за Европу (UNECE).

Тема конференције је дигитална трансформација са освртом на дигиталне податке и увођење иновативних услуга у планирању простора, изградњи паметних градова, увођењу прецизне пољопривреде, управљању ризицима и другим областима од значаја за одрживи развој друштва.

Републички геодетски завод Републике Србије изабран је од стране најзначајнијих међународних организација за домаћина и партнера у организацији овог важног интернационалног догађаја због изузетних резултата на пољу дигитализације својих услуга и иновативности у области управљања геопросторним подацима.

Значајна пажња у програму конференције посвећена је употреби најновијих технологија за потребе развоја друштва о чему ће се говорити у оквиру сесије „Трансформационе технологије“. Своје виђење и искуства на ову тему поделиће експети из Коперникуса - европског програма за осматрање Земље чији је партнер и Република Србија, Диџитал Глоба (Digital Globe), истраживачког центра Европске комисије (EC JRC) и др.

О употреби вештачке интелигенције у пољопривреди говориће ИТ експерт Карлос Браво из Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду, након чега ће уследити предавања о  предностима Блокчејн технологија (Blockchain) и употреби API-а (Application programming interface).

У оквиру блока презентација на тему „Интегрисаног оквира геопросторних информација“ (IGIF) који је развијен од стране УН и Светске банке, као и о његовој вези са Директивом Европске уније INSPIRE говориће стучњаци из Сједињених Америчких Држава, Италије, Словеније, Украјине, Грузије, Киргистана, Норвешке и Србије, руководиоци државних институција и међународних организација.

Учесници конференције имаће прилику да чују о дигиталној трансформацији у Србији и земљама Источне Европе у оквиру неколико сесија.

О процесу дигиталне трансформације у Републици Србији и коришћењу модерних технологија за доношење квалитетнијих одлука и економски развој земље, управљање непокретностима, пољопривреду и развој привреде у Републици Србији и о искуствима Републичког геодетског завода биће посвећена посебна сесија којом ће председавати госпођа Румијана Тончовска, представница UN FAO.

Добра пракса у дигиталној трансформацији у Источној Европи биће представљена кроз искуства институција у Азербејџану, Турској, Шведској, Северној Македонији, Украјини, Грузији, Босни и Херцеговини, Холандији, Хрватској.

Образовна перспектива дигиталне трансформације биће приказана у презентацији потпредседнице организације ЕУРОГЕО, Европске асоцијације географа.

Међународни стручни скуп пружиће прилику да се на глобалном нивоу дефинишу кључни изазови за одрживу будућност које носи дигитална ера, као и да се планирају следећи кораци и заједничке активности у земљама Источне Европе уз подршку међународних организација.

Значај овог догађаја за Републику Србију и њен углед у свету потврђује и учешће високих званица из различитих међународних организација као што су: др Марсела Виљареал, директор Сектора за партнерство, Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (UNFAO), господин Грег Скот из експертске комисије Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама (UNGGIM), господин Вил Закут, глобални лидер Светске банке за земљишну политику и геопростор, господин Фредерик Зетергејст, вођа радне групе за земљишну администрацију при Економској комисији Уједињених нација за Европу (UNECE), као и многи други.

Учешће на конферецији потврђено је од стране међународних експерата из 18 различитих земаља, као и 14 важних међународних организација, а очекује се присуство више од 200 гостију - високих представника институција из Србије и света.

Организација конференције и учешће у оваквом европском и светском тиму је велика потврда резултата и статуса Републичког геодетског завода и Републике Србије у међународним круговима. То је резултат залагања и ентузијазма свих који вредно раде и савесно обављају свој посао и на тај начин доприносе да Републички геодетски завод и Република Србија буду на месту које им припада.

За додатне информације о конференцији можете се обратити на имејл адресу conference@rgz.gov.rs